Port Artur kingib Eestile sünnipäevaks uue marsi

Port Artur Grupp ja Eesti Heliloojate Liit kuulutasid möödunud aastal välja konkursi leidmaks Eestile 100. sünnipäevaks uus pidulik marss. “Pärnu on Eesti Vabariigi sünnilinn ja riigi suure juubeli puhul tahtsime teha isamaalise kingi. Meie esivanemad on väga palju ohverdanud, et meil oleks iseseisev vabariik ja oma kultuur,” selgitas võistluse tagamaid Port Artur Grupi juhatuse liige Vetik.

Konkurss on lõppenud ja rahvusvahelise žürii abiga on leitud võidutöö. Žürii, mille eesotsas oli maestro Neeme Järvi, üksmeelsel otsusel osutus võidukaks 80-aastase Pärnu helilooja Paul Säreli teos “Sulle, mu Eesti”. Konkursi idee autori ja initsiaatori Viljo Vetiku sõnutsi on tegemist pärnakate sümboolse kingiga Eesti rahvale. Tegemist on ühe osaga Eesti Vabariik 100 tähistamisest.

Heliloojate liit tunnustab Port Artur Grupi erainitsiatiivi korraldada Eesti kultuurimaastikul konkurss, mille tulemusel kingitakse Eesti riigile pidulik marss ja sealhulgas toetatakse omamaist heliloomingut. Suvel kuulutakse välja pidulikule marsile sõnade leidmise konkurss.

Marsi esiettekanne toimub 24. veebruaril Estonia kontserdisaalis ERSO pidulikul kontserdil „Eesti Vabariik 100“.